Gewijzigde plannen

Na vier dagen fietsen en kamperen is de turbostand van Mila uiteindelijk gezakt naar een minimum. Vandaag heeft ze voornamelijk bij mij voor op het zadeltje op de stang gezeten (ja, ik heb een herenfiets uit 1995, gekregen van mijn ouders toen ik klaar was het het vwo – en ja, dat is al
twintig jaar geleden). En ook kiest ze nu liever voor de mooie, rustige wegen, dan de ‘snelle wegen’. 
De eerste twee dagen wilde ze het liefst over de gele wegen op de kaart fietsen, omdat ik had gezegd dat die het kortst waren. Dat die ook lawaaiierig en saai waren, kon mevrouw weinig boeien. We moesten immers zo veel mogelijk mensen proberen in te halen. Inmiddels heeft ze dit wedstrijdelement laten varen, waarschijnlijk omdat er weinig te winnen viel, en fietsen we de laatste twee dagen over knusse bospaadjes, langs allerschattigste molens en huizen met kabouters in de tuin. Verder maken we grappen over plaatsnamen, zingen we liedjes uit tv-series die ik niet ken, en telt Mila alle koolwitjes die ze ziet (iets van 230, en altijd iets meer dan ik er heb gezien). 
Het plan Schiermonnikoog heb ik laten varen. We zijn op dit moment in de buurt van Assen en in theorie zouden we het kunnen halen, maar ik vind het allemaal net wat te ambitieus  voor een vijfjarige. Ze maakt relatief korte nachten, want probeer een kind maar eens voor 21.00 uur de slaapzak in te krijgen als de zon nog niet onder is en andere kinderen  volop spelen in de buurt van je tent. Ik merk dat ze echt moe begint te worden. Vandaar dat ons nieuwe einddoel Groningen is, waar we bij vrienden gaan logeren en waar we lekker in het binnenzwembad gaan zwemmen. Want dat is voor Mila de ultieme beloning. 
Morgen is dus al weer onze laatste fietsdag, en dan vieren we nog anderhalve dag vakantie in Groningen. Nu nog even deze laatste nacht ‘overleven’, want hoezo is het ineens maar vier graden vannacht? Gelukkig hebben we een extra deken van de beheerder gekregen, en liggen we met thermoflessen in onze slaapzakken. Komt vast goed.