Midzomernachtloop 2015

Over precies drie weken is de Midzomernachtloop. Dat betekent dat ik over precies drie weken niet om 23.30 uur mijn altijd comfortabele bed in kruip, maar dat ik me samen met mijn vrienden Karima en Jelmer meld bij de start van een halvemarathon wandeltocht over de Veluwe. Midden in de nacht, in het donker, in de woeste Nederlandse natuur. 

Deze tocht in de kortste nacht van het jaar wordt georganiseerd door Natuurmonumenten. Normaal mag je ’s nachts niet op de Veluwe komen, want dan slapen alle dieren. Behalve degene die dan sluipend, snuffelend en rovend hun maaltje bij elkaar scharrelen, maar gelukkig zitten er geen tijgers, nachtkrokodillen of giftige salamanders tussen. De Veluwe is niet bepaald de Indonesische jungle, maar een onopgemerkte, laaghangende beukentak kan ook behoorlijk wat schade aanrichten. En hoe zit het eigenlijk met wilde zwijnen? Slapen die ’s nachts?

De enige keer dat ik ’s nachts in het bos heb gelopen, was met een zelfgeorganiseerde dropping tijdens een volleybalkamp twintig jaar geleden. Ik herinner me voornamelijk een stoer mannetje van een jaar of dertien dat naast me liep en de hele weg herhaalde: ‘Ik schijt zeven kleuren stront.’ Spannend was het wel. Al die geluiden die je niet kent en het duister van een onbekende omgeving werpen je terug op je dierlijke instincten. Je bent de hele tijd op je hoede. Of je schijt zeven kleuren stront. 

Ik geloof niet dat angst het probleem zal zijn over drie weken. Eerder het wakker blijven tot 5 of 6 uur ’s ochtends en het bij elkaar houden van mijn skelet. Ik ben de laatste tijd wat gammel. Mijn knieën en bekken willen  alleen functioneren in een omgeving van zeer strakke spieren en vragen steeds om onderhoud. (Ik ben verdorie nog niet eens veertig!) Dus nu leg ik me braaf – bijna – elke avond toe op een 15 minuten durende sessie van Pilates en ‘planking’ (zo lang mogelijk als een plank op je ellebogen en tenen steunen) voor ik naar bed ga. En dat helpt behoorlijk goed! Verder heb ik een paar lange avondwandelingen ingepland met diverse wandelgenootjes om weer te wennen aan het langeafstandswandelen. Afgelopen woensdag heb ik bijna twee uur met mijn overbuurvrouw rondgemarcheerd in Amelisweerd. En daarna deed alles zeer. 

Ach ja, ik schrijf dit niet om zielig te doen, want tegelijkertijd vind ik het heerlijk om buiten te zijn, en om fijne gesprekken te voeren in het ritme van een wandeling. Langzaam en met aandacht lijkt de wereld een stuk mooier. Als je zin hebt om een avondje mee te wandelen, ben je van harte welkom!

Intussen hebben we al € 140,00 opgehaald voor de natuur. De Midzomernachtloop is namelijk óók bedoeld om geld in te zamelen voor de Nederlandse natuur. We moeten € 600,00 bij elkaar krijgen om mee te doen. Sponsor je ons team? Dat kan hier: http://midzomernacht2015.nl/dekrukken. Tijdens de nacht doen we live verslag van onze vorderingen. Als er een netwerk hangt tenminste, in die woeste natuur. 

Alvast dank!