24 uur Midzomernacht(loop)

UPDATE 4.45 uur – En we zijn binnen! Karima een half uur eerder dan wij, maar die wist niet dat het geen wedstrijd was. Wat het dan wel was? Het was vooral heel donker. We hebben één Schotse Hooglander, twee nachtvlinders, twee muggen en 48 schapen en één hond (of een zwart schaap) gezien. Verder niks. 

Er waren 168 deelnemers aan de 21 kilometer. Daarvan hebben we er 150 van afgeschud na het eerste checkpoint. En toen liepen we dus alleen in het donker en ging de tijd zo snel voorbij dat we niet eens een rustpauze hebben genomen. We zijn gewoon doorgebanjerd van start tot finish. En dat is dat. Het is inmiddels 5.45 uur en we rijden weer naar huis. Lekker naar bed!  

       UPDATE 23.45 uur – Klaar voor de start! Jelmer heeft al een hert gevangen.  

 

UPDATE 20.45 uur – Twaalf uur later lig ik weer in bed. Ik probeer een dutje te doen, maar dat lukt natuurlijk niet. Over een uurtje zijn Jelmer en Karima hier. Ik ben nog steeds behoorlijk gaar van de slechte nacht, maar waarschijnlijk ook omdat ik me vandaag volledig heb toegegeven aan de lamlendigheid. Van niks doen word ik moe. Dat gaat straks ongetwijfeld over. Mijn tas staat klaar. Ik neem twee WakaWaka’s mee, een hoofdlamp en een minizaklampje. Van de maan moeten we het niet hebben vannacht. Die staat in zijn eerste kwartier en dan waarschijnlijk ook nog achter een dik wolkendek. Verder heb ik bij me: een regenjas, Compeed, een kompas, een pastasalade, een thermoskan thee en nog wat extra voedsel. Jelmer wil alleen maar koffie. En cappucchino. En nog meer koffie. 

We hebben ons streefbedrag inmiddels gehaald: € 600 rond. Zijn we best trots op! Met dank aan jullie! 

8.45 uur – Het is zaterdagochtend en ik lig nog in bed. Onder het raam worden geanimeerde gesprekken gevoerd door buurtgenoten. Ik kan het net niet verstaan, maar verbaas me over de hoeveelheid mensen die al zo actief zijn op dit tijdstip. 

Vandaag is het de op één dag na de langste dag van het jaar. Morgen, op 21 juni is het echt de langste dag, maar omdat die dag op een zondag valt en iedereen maandag weer moet werken, doen we net alsof het vandaag de langste dag is. En dus vieren we vanavond de Midzomernacht met allerlei activiteiten in het land, iets wat in Scandinavische landen al eeuwenlang wordt gedaan, en wat hier de laatste tijd ook steeds uitgebreider wordt gevierd. We vieren de zomerzonnewende: dat we van lengende dagen naar kortere dagen gaan (wat eigenlijk niet echt leuk is). 

Samen met mijn vrienden Jelmer en Karima vier ik de kortste nacht van het jaar door mee te doen aan de Midzomernachtloop van Natuurmonumenten. Op klokslag twaalf uur vannacht vertrekken we vanaf het Bezoekerscentrum in Rheden voor een 21 kilometer lange wandeling over de Veluwe, de zonsopkomst tegemoet. 

Ik heb slecht geslapen en denk aan de dag zonder einde die voor me ligt. Fysiek heb ik me goed voorbereid: de afgelopen drie weken heb ik vijf avondwandelingen van ongeveer 10 kilometer gemaakt, vooral om mijn krakende lijf wat op te waarderen (zie vorige blog). Deze woensdag kwam daar per ongeluk ook een oefening in het donker bij – tip: probeer nooit een donkerblauwe route te volgen in een donker bos, want blauwe markeringen worden onzichtbaar op obscure stammen op de late avond. Gelukkig zijn de markeringen vannacht reflecterend. 

Hop eruit, en douchen. Ik hou vandaag een update bij van deze lange dag. Wordt vervolgd! 

Ps. Met onze deelname aan de Midzomernachtloop zamelen we geld in voor de natuur. We staan al op € 581 (van de gestreefde € 600!) en je mag nog altijd sponsoren. Dat kan hier